آشنایی با آینده شغلی ، دروس و بازار کار رشته فیزیک پزشکی



 تحصیل در رشته فیزیک پزشکی, گرایش های رشته فیزیک پزشکی, رشته فیزیک پزشکی

معرفی رشته فیزیک پزشکی 

 

معرفی و آشنایی کامل با رشته فیزیک پزشکی 

رشته فیزیک پزشکی یکی از شاخه های فیزیک کاربردی است که در آن از اصول علم فیزیک استفاده می شود و به بررسی درمان پزشکی می پردازد. این رشته دارای طیف وسیعی از دانش ها است به گونه ای که هم در آموزش دوره های علوم پایه و هم بالینی کاربردهای زیادی دارد.

رشته فیزیک پزشکی، هم به عنوان یکی از رشته های مهم علوم پایه ی پزشکی و هم یکی از مهم ترین زیربناهای آموزش بالینی به شمار رود.

قدمت این رشته به سال های پایانی قرن نوزدهم و کشف رادیواکتیویته برمی گردد. همین قدمت طولانی، نشان از اصالت و احساس نیاز جهان به این رشته می باشد.

 

از دیگر ویژگی های این رشته این است که بسیار گسترده و دارای شاخه های متعددی است که از جمله ی آن ها می توان به تصویربرداری پزشکی،  پزشکی هسته ای، پرتو شناسی و زیرشاخه هایش مثل سی تی اسکن و ام آر آی، رادیوبیولوژی، پرتو درمانی و ... اشاره نمود.

 

البته باید بدانید که این رشته با رشته های مهندسی پزشکی و بیوفیزیک، متفاوت و مستقل است. از آنجایی که رشته فیزیک پزشکی، تلاقی و ترکیب دو رشته ی مهم و پرکاربرد یعنی پزشکی و فیزیک است لذا در 100 سال گذشته یکی از تاثیرگذارترین رشته ها در تمام جهان به شمار می رود. این رشته هم به ارتقای زندگی و هم سلامت بشر کمک می نماید.

 

با توجه به چنین ویژگی هایی هر دانشجویی علاقه مند تحصیل در این رشته است و طبیعتا دانشگاه های مختلفی در سراسر دنیا در این زمینه به تربیت دانشجو می پردازند که کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. حال اگر شما هم علاقه مند تحصیل در این رشته هستید و می خواهید اطلاعات خود را افزایش دهید می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.

 

 گرایش های رشته فیزیک پزشکی, رشته فیزیک پزشکی, رشته فیزیک پزشکی

ادامه تحصیل در رشته فیزیک پزشکی

 

تحصیل در رشته فیزیک پزشکی 

در کشور ما رشته ی فیزیک پزشکی، یکی از شاخه های پزشکی به شمار می رود که اولین مقطع تحصیلی آن، کارشناسی ارشد است. در واقع تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشگاه های کشور امکانپذیر نیست. پس اگر خواهان ادامه ی تحصیل در این رشته هستید باید از مقطع کارشناسی ارشد، اقدام نمایید.

 

مهم ترین مبحث طرح شده در این رشته، فیزیک حیات بشر می باشد. در واقع این رشته موضوعات مختلفی اعم از آناتومی چشم و گوش، گردش خون و .. برسی می شوند. دانشجویانی که در این رشته تحصیل می کنند هم باید دوره های آموزشی عملی و هم تئوری را سپری کند.

 

آن ها طی این آموزش ها باید با زیرشاخه های این رشته ﺁشنا شوند و بدانند که زیرشاخه ها چه نقشی در بخش های تشخیص و درمان دارند. همچنین باید با آخرین اصول علمی و روش های رایج در آن ﺁشنا شوند و با یادگیری این مباحث به انواع خدمات اعم از آموزش، پژوهش و خدمات درمانی بپردازند. 

 

این رشته یک رشته ی میان رشته است و محدود به یک رشته ی خاص نمی باشد. بنابراین اگر می خواهید در این رشته موفق شوید باید اطلاعات و توانمندی های خود را در حوزه های مختلف اعم از علوم پزشکی، مهارت های مهندسی - فنی، فیزیک و دانش استفاده از آن ها افزایش دهید. 

 

رشته فیزیک پزشکی, دانشگاه های دارای رشته فیزیک پزشکی, ادامه تحصیل در رشته فیزیک پزشکی

آینده شغلی فیزیک پزشکی

 

تاریخچه رشته فیزیک پزشکی در ایران

اولین سال ورود این رشته به ایران، سال 1313 و همزمان با تاسیس دانشگاه تهران و دانشکده ی پرستاری این دانشگاه می باشد. برای اولین بار این دانشگاه، علم فیزیک پزشکی را یک درس علوم پایه ای برای دانشجوهای رشته ی پزشکی ارائه نمود. بعد از این دانشگاه، دانشگاه جندی شاپور بود که در سال 1355، این رشته را به عنوان یک رشته ی مستقل در مقطع کارشناسی ارشد ارائه نمود. 

 

بعد از انقلاب نیز در سال 1362 تا 1368، دانشکده ی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس اقدام به جذب دانشجو در رشته ی فیزیک پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری نمود. بعد از اینکه این دانشگاه ها واحدهایی برای آموزش و تحصیل دانشجویان این رشته ایجاد کردند و آموزش های رسمی و تحصیلات تکمیلی این رشته شروع شد، یک بازنگری برای مقطع کارشناسی ارشد این رشته در سال 1374 انجام شد که طی آن دانشگاه هایی که از امکانات و شرایط پذیرش اصولی دانشجو در این رشته را دارند می توانند اقدام به جذب دانشجو نمایند.

 

در حال حاضر در کشور ما حدود 14 دانشگاه به جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری این رشته می پردازند که عبارتند از:

• علوم پزشکی تهران

• علوم پزشکی شیراز

• علوم پزشکی مشهد

• علوم پزشکی اصفهان

• دانشکده ی علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس

 

گرایش های رشته فیزیک پزشکی

همان طور که اشاره نمودیم داوطلبان علاقه مند ادامه ی تحصیل این رشته، باید از مقطع کارشناسی ارشد شروع به تحصیل نمایند. حال اگر می خواهید در مقطع کارشناسی ارشد خود، این رشته را انتخاب نمایید باید مدرک کارشناسی شما با این رشته مرتبط و هماهنگ باشد. 

 

به عنوان مثل، دانشجوهایی که مدرک کارشناسی آن ها یکی از رشته های فیزیک مهندسی، پرتو درمانی، اعضای مصنوعی، فیزیوتراپی، رادیولوژی، مهندسی پزشکی، بیو فیزیک، فیزیک، علوم ﺁزمایشگاهی، بینایی سنجی و از این قبیل رشته ها باشد می توانند در مقطع کارشناسی ارشد، این رشته را انتخاب و ادامه ی تحصیل دهند.

 

آینده شغلی فیزیک پزشکی, دروس رشته فیزیک پزشکی, تحصیل در رشته فیزیک پزشکی,

داوطلبان مناسب در رشته فیزیک پزشکی

 

چه داوطلبانی مناسب رشته فیزیک پزشکی هستند؟

مطمئنا یکی از مهم ترین نکات در زمان انتخاب رشته ای، علاوه بر داشتن علاقه، این است که فرد باید در نظر بگیرد که ﺁیا از نظر شخصیتی و روحی با آن رشته سازگار است یا خیر. این نکته در مورد رشته  فیزیک پزشکی هم صدق می نماید. هر رشته ای ویژگی های شخصیتی و خصوصیات روحی خاص خود را دارد لذا متقاضیانی هم که علاقه مند تحصیل در این رشته هستند باید ویژگی های خاص این رشته را داشته باشند.

 

یکی از مهم ترین این ویژگی ها این است که نه تنها خوب، دستگاه ها و تجهیزات بیمارستانی را بشناسند بلکه خلاقیت هایی هم در این زمینه داشته باشند. در واقع تحصیل در این رشته، توانمندی های زیادی را می طلبد. مثلا متقاضیان باید حتما به ریاضی علاقه مند باشند چرا که فیزیک و ریاضی، مهم ترین درس های این رشته هستند.

 

درس های رشته فیزیک پزشکی

به طور کلی این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای 32 واحد درسی است که 19 واحد آن، دروس تخصصی اجباری، 7 واحد دروس اختصاصی اختیاری و 6 واحد پایان نامه می باشد. 

 

دروس اختصاصی اجباری شامل موارد زیر می باشد:

• سیستم های تصویربرداری در پزشکی

• اصول آشکارسازی و دوزیمتری پرتوها

• حفاظت و بهداشت پرتوهای یونیزان

• رادیوبیولوژی

• فیزیک پزشکی هسته ای

• فیزیک رادیوتراپی 1

• روش تصویربرداری با MR

• امواج فراصوت و کاربرد آن ها در پزشکی

• زبان تخصصی

• سمینار

 

 رشته فیزیک پزشکی, دانشگاه های دارای رشته فیزیک پزشکی, ادامه تحصیل در رشته فیزیک پزشکی

بازار کار با رشته فیزیک پزشکی 

 

بازار کار رشته فیزیک پزشکی

با توجه به مطالب ذکر شده در بالا، طبیعی است که نیاز به دانش آموختگان این رشته در سراسر دنیا به شدن احساس شود. به همین دلیل بازار کار این رشته، هم در جهان و هم در ایران بسیار عالی است و تقریبا تمام فارغ التحصیلان می توانند متناسب با تخصص خود، شغل مناسب خود را پیدا کنند.

 

فیزیک پزشکی یکی از بهترین رشته های حوزه ی پزشکی است که فارغ التحصیلان آن در هر کجای دنیا که باشند می توانند شغل ایده آل خود را بیابند.

علاوه بر این، کشور ایران نیز برای رشته ی پزشکی و تمام رشته های مربوط به آن، ارزش زیادی قائل است لذا در داخل کشور نیز شغل های زیادی منتظر فارغ التحصیلان این رشته می باشد.

 

ﺁینده شغلی رشته فیزیک پزشکی

رشته ی فیزیک پزشکی یک رشته ی وسیع است بنابراین فارغ التحصیلان این رشته می توانند در عرصه های مختلفی مشغول به کار شوند که از جمله ی آن ها عبارتند از:

• مراکز پزشکی و صنعتی که در زمینه های لیزری فعالیت دارند

• مراکز تحقیقاتی

• شرکت های دانش بنیان

• طراحی، تولید و نصب تجهیزات پزشکی

• کنترل کیفی و تضمین کیفیت تجهیزات و سیستم های پزشکی

• فیزیست پزشکی هسته ای

• فیزیست رادیوتراپی

• بیمارستان ها و مراکز درمانی

• تصویربرداری تشخیصی

• فیزیک بهداشت

• تدریس در دانشگاه ها

• فلوروسکوپی مداخله ‌ای

• چشم پزشکی

• و ...

 

گردآوری : بخش علمی بیتوته 

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------