وهب بن وهب که بود؟



وهب بن وهب, وهب بن وهب که بود, وهب بن وهب کیست

آشنایی با زندگی نامه وهب بن وهب

 

آشنایی با زندگی وهب بن وهب یا وهب بن عبدالله بن حباب کلبی

وهب بن وهب یا وهب بن عبدالله بن حباب کلبی از شهدای واقعه کربلا و یاران امام حسین(ع) بود. منابع وهب را جوانی مسیحی دانسته اند که به همراه مادرش به دست امام حسین(ع) مسلمان شد و همراه با امام به کربلا آمد و در روز عاشورا به شهادت رسید.

چکیده ای از زندگینامه وهب بن وهب:

محل دفن اکثر شهدای کربلا در جوار قبر مطهر امام حسین (ع) در حرم آن حضرت.

نام کامل وهب بن عبدالله بن حباب کلبی

از یاران : امام حسین (ع)

مرگ/شهادت : 61/680 قمری روز عاشورا

علت مرگ/شهادت : شهادت در نبرد کربلا

محل دفن : حرم مطهر امام حسین (ع) کربلا

 

وهب بن وهب که بود ؟

وهب بن وهب یا وهب بن عبدالله بن حُباب الکلبی (به عربی: وهب بن عبدالله بن حباب الکلبی) از شهدای واقعه کربلا و یاران امام حسین (ع) بود. منابع تاریخی وهب جوان مسیحی را توصیف کرده اند که به همراهی مادرش به راهنمایی امام حسین (ع) مسلمان شد و با امام (ع) به کربلا رفت و در روز عاشورا به شهادت رسید.

 

او از جمله کسانی بود که در اکثر منابع نامش در فهرست شهدای کربلا آمده است. با این حال، بر سر نسب او و اشاره به یک یا چند نفر اختلاف نظر وجود دارد. برخی از نویسندگان معتقدند شخصی به نام وهب وجود نداشته است و برخی منابع تنها از یک نفر به این نام در کربلا یاد کرده اند. اما تحقیقات جدیدتر وجود وهب ذکر شده و نیز شخص دیگری با نام مشابه (وهب بن عبد الله بن عمیر) را تأیید کرده است.

 

نام و نسب وهب بن وهب :

اکثر منابع نام وهب را در میان شهدای کربلا ذکر کرده اند، اما نام ها یا نسب های مختلفی برای او ذکر کرده اند، از جمله:

 

– وهب بن وهب

– وهب بن عبدالله بن حباب الکلبی

– وهب بن جنه (حباب) الکلبی

– وهب بن عبدالله بن عمیرالکلبی

– وهب بن عبدالله الکلبی

– وهب بن عبدالله بن جناب الکلبی خوارزمی

 

برخی از نویسندگان شهدای کربلا را که نام وهب داشتند، دو نفر دانسته اند: وهب بن وهب و وهب بن عبدالله الکلبی. اما برخی منابع تمامی اسامی یاد شده را یک نفر دانسته اند.

 

نظریه نوآوری و اشتباه درباره ی وهب بن وهب

برخی از منابع تمام اسامی یاد شده را ناشی از بدعت و اشتباه دانسته و معتقدند که اساساً چنین شخصی در واقعه عاشورا وجود نداشته است. [9] به گفته آنها، این شخص با همه نام های مختلف خود در واقع عبدالله بن بوده است. عمیرکلبی که از شهدای کربلا بود و از یاران قدیمی امام علی (ع) و امام حسین (ع) به شمار می رفت. و نام او در زیارت الشهداء و الزیاره الرجبیه آمده است. 

 

تحقیقات جدیدتر شباهت وقایع مربوط به وهب و عبدالله بن عمیر را پذیرفته اند. و وجود آن دو نفر را محال ندانید و حتی با توجه به اختلافات فراوان در حوادثی که از آنها گزارش شده، احتمال آن را قوی تر می دانند. مهمترین تفاوت این دو این است که منابع وهبی مسیحی (نصرانی) را معرفی کرده اند که به راهنمایی امام حسین (ع) مسلمان شده است. در حالی که ذکر کردند که عبدالله بن عمیر از یاران قدیمی امام حسین (ع) بود.

 

آشنایی با وهب بن وهب, زندگینامه وهب بن وهب, زندگی نامه وهب بن وهب

زندگی نامه وهب بن وهب

 

ام وهب :

ام وهب دختر عبد از خاندان نمر بن قاسط بود. قاسط و همسر عبدالله بن عمیر کلبی از شهدای واقعه کربلا بود. برخی منابع او را مادر وهب بن وهب دانسته اند. اما مطالعه منابع مختلف و مقایسه گزارش شهدای واقعه عاشورا نشان می دهد که مادر وهب شخص دیگری بوده و با ام وهب همسر عبدالله بن عمیر ارتباطی نداشته است.

 

مبارزه و شهادت وهب بن وهب :

وهاب بن عبدالله الکلبی تازه ازدواج کرده بود و به همراه مادرش و تازه عروس حنیه به زادگاهش باز می گشت. با عبور از کربلا، اردوگاهی را در یک طرف یافتند و لشکر بزرگی را در برابر عده معدودی که در آن خیمه ها بودند آماده کرده بودند. وهاب پس از پرس و جو متوجه شد که امام حسین (علیه السلام) پسر امام علی (ع) و نوه پیامبر (ص) از هر طرف در محاصره گروه های یزید قرار گرفته است که از امام حسین علیه السلام اصرار می کردند که رهبری یزید را بپذیرد یا بمیرد. وهاب این خبر را به همسر و مادرش رساند.

 

هنگامی که وهب به او خبر داد که امام حسین علیه السلام با چند تن از یاران مؤمن، با مشکلات فراوانی مواجه است، از فرزندش خواست که به یاری او بشتابد. هر سه به محضر امام حسین علیه السلام رسیدند و مادرش به امام حسین علیه السلام التماس کرد که وهاب به او ملحق شود.

 

امام حسین (ع) وقتی فهمید که وهاب چند روز قبل ازدواج کرده است، اصرار کرد که او را رها کند و نزد همسر و مادرش برود. با این حال، آن پسر شجاع یک مادر شجاع با این امر موافقت نمی کند. با سر خمیده گفت: «ای امام، چگونه ممکن است تو و عزیزانت را در این حال رها کنم، اگر تو را رها کنم و بروم، وجدانم به خاطر کوتاهی در انجام وظیفه ام به درد می آید.» او توانست امام حسین (علیه السلام) را متقاعد کند که تصمیمش را گرفته است و هیچ چیزی نمی تواند تصمیمش را تغییر دهد.

 

بر اساس منابع تاریخی، وهب پس از بُرَیر بن خُضَیر و یا زیاد بن مهاجر کندی و قبل از عمرو بن خالد ازدی یا مُسْلِم بن عَوْسَجِه اَسَدی و یا هلال بن حجاج به میدان جنگ رفت. در مورد مبارزه او گزارش های مختلفی وجود دارد. می گویند در میان نبرد پیش مادر و همسرش برگشت و از مادرش پرسید که آیا از او راضی هستی؟ مادرش پاسخ داد که وقتی در راه امام حسین (ع) کشته شود، از او راضی خواهد بود.» همچنین از گفتگوی او با همسرش در آن زمان خبرهایی وجود دارد.

 

در مورد نحوه شهادت او گزارش های متفاوتی وجود دارد. که آمیخته به گزارش هایی درباره شهادت عبداللّه بن عمیر کلبی است. نقل شده است که همسرش نیز به میدان رفت و لباس او را گرفت و گفت: «تا با تو کشته شوم برنمی گردم» و امام حسین (ع) او را با وعده پاداش خیر در آخرت به خیمه بازگرداند. پس نزد زنان دیگر بازگشت. گفته شده است که وهب دوازده پیاده و نوزده سوار از سپاه ابن سعد را کشت. او در روز عاشورا به همراه مادرش دلاورانه جنگید، سپس او را به اسارت گرفتند و به دستور عمربن سعد سرش را بریدندپ. سپس سر او را به طرف لشکر امام حسین (ع) انداختند. همسرش به سمت او رفت و خون صورتش را پاک کرد. شمر او را دید و به غلامش دستور داد او را بکشد. هانیه تنها زن شهید کربلاست.

 

آشنایی با وهب بن وهب, زندگینامه وهب بن وهب, زندگی نامه وهب بن وهب

محل دفن وهب بن وهب

 

وهب بن وهب در رسانه ها:

داستان وهب در قسمت هفدهم سریال مختارنامه در 22 دقیقه پخش شد. در این قسمت حامد میرباقری در نقش وهب بازی کرد. مختارنامه مجموعه ای تلویزیونی به کارگردانی داوود میرباقری بود که به زندگی و قیام مختار ثقفی پس از واقعه عاشورا می پردازد. در سال 1389 از شبکه یک سیما پخش شد.

 

گردآوری : بخش مذهبی بیتوته

 

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------