چطور بهتر فکر کنیم: ۸ نکته از ۲۵۰۰ سال گذشته
- مجموعه: برای زندگی بهتر
چگونه فکر کنیم؟
چگونه درست فکر کنیم؟
احساسات خود را قبول کنید
افکار آگاهانه ما تنها از قسمتی از مغز عبور می کند و در هر لحظه، ناخودآگاه اطلاعات بسیاری را به دست می آورد که حتی از آن آگاه نیستیم و همه آنها را بسیار سریع پردازش می کنیم. مغز طبق نتیجه گیری های خود احساساتی را به وجود می آورد بنابراین نباید این احساسات ظریف را نادیده بگیرید چون ابر رایانه شخصی ما تلاش می کند چیزی بگوید.
با افرادی که خوب فکر می کنند، معاشرت کنید
زمان بگذارید و با افرادی که توانایی خوب فکر کردن دارند، حرف بزنید؛ افرادی که همیشه سعی می کنند تا رشد کنند و به دیگران یاد بدهند.
در ضرب المثلی آمده است که: «فرد زیرک، دیگران را نیز به زیرکی وا میدارد. همان طور که آهن باعث تیزی و جلای آهن مجاور خود می شود.» چنانچه می خواهید یک متفکر تیز و زیرک باشید، اطراف افراد زیرک بگردید.
شما همانی هستید که فکر میکنید!
بروس لی را همه ما به عنوان یک رزمی کار مشهور میشناسیم؛ ولی او جمله خاصی با این عنوان دارد: «همانی که فکر میکنید میشوید!»
برای آغاز تفکر عمیق باید به این نکته برسید که هرطور فکر کنید، به احتمال قوی همان میشود.
عمیق تر فکر کردن
این شاید پایهایترین نکته برای عمیق تر فکر کردن باشد. به فکرهایی که امروز از سرتان گذشت، فکر کنید.
این فکرها در باره شما چه میگوید؟ در مورد زندگیتان و طرز فکرتان؟ آیا با رویاها و برنامهها و رسالت زندگیتان همخوانی دارد؟ آیا در جهت اهدافتان است؟
فراموش کردن این نکته مهم در زندگی روزمره خیلی راحت است. امکان دارد خیلی راحت فکرتان از باورهایی که درباره خودتان دارید و از اهدافتان منحرف شود. یادآوری همیشگی این نکته میتواند کمکتان کند مجددا به مسیر اصلی بازگردید.
افکار خوب خود را عملی کنید
فکرهای افراد تاریخ مصرف کوتاهی دارند. به همین علت ، توصیه می شود قبل از به پایان رسیدن ، آن ها را استفاده کنید. ابتدا فکر کنید ؛ آنگاه آن فکر را دنبال کنید.
افکار منفی را دور کنید
وقتی که روحیهتان ضعیف است نگذارید افکار و احساسات منفی آزارتان بدهند. حتی تنها برای چند ساعت در روز افکار منفی را از خودتان دور کنید و تنها روی جوانب مثبت زندگیتان تمرکز داشته باشید.
به خودتان اعتماد کنید
بیشتر وقتها هنگامی که حس ناامیدی و ناراحتی میکنیم، به جای اینکه برای کارهایی که تا به حال درست انجام دادهایم به خودمان اعتماد کنیم، فقط روی مسائل منفی و اشتباهاتی که مرتکب شدهایم تمرکز میکنیم. حتی اگر برخی کارها را خراب کردهاید، برای کارهایی که تا حال به خوبی انجام دادهاید به خودتان اعتماد کنید.
ذهنتان میتواند به یک زندان تبدیل شود.
«آدمها زندانی سرنوشت نیستند، زندانی افکار خودشان هستند.» -- فرانکلین دی رزولت
«هیچ چیز خوب یا بد نیست، فکر شما آن را خوب یا بد میکند.» -- ویلیام شکسپیر
«افراد دوستداشتنی در دنیایی دوستداشتنی زندگی میکنند. افراد متخاصم در دنیایی متخاصم زندگی میکنند. دنیای شما همان است که هستید.» -- وین دایر
فکر کردن همیشه آن گونه که باید باشد نیست
چیزی که درمورد خودتان و جهان باور دارید همان چیزی است که میبینید و پیدا میکنید. اما یک مشکل بزرگ وجود دارد: هنگامی که در سلول زندان خودتان هستید نمیتوانید آن را ببینید. فکر میکنید که باورهایتان و چیزی که میبینید حقیقت است ولی این تنها یک نگرش است.
به همین علت باید قدری باورهایتان را سست کرده و تلاش کنید یک دیدگاه جدید را امتحان کنید تا بتوانید در دنیایتان تغییری به وجود آورید. خیلی راحت امکان دارد در دام این فکر بیفتید: «چنانچه سند و مدرکی برای درست بودن این پیدا کردم آنوقت در دنیایم تغییر ایجاد میکنم.»
چنین منطق و استدلالی مفید نخواهد بود زیرا تنها یک تئوری است و از دیدگاه خودتان به آن نگاه شده است. ذهن شما نمیگذارد چیزهایی که با اعتقادات کنونیتان همخوانی ندارد را ببینید. یا امکان دارد آن را چیز پوچی ببینید که مثلاً برای بقیه مفید است ولی به درد شما نمیخورد. ذهن شما میخواهد نگرش شما را به دنیا ثابت نگه دارد.
به نظر من بهتر است به چیزی فکر کنید که برایتان موثرتر است. درست است، امکان دارد شواهد و مدارک بسیاری در دنیا ببینید که ثابت میکند تفکر منفی کنونیتان حقیقت دارد. ولی فکر نمیکنید یک نگرش مثبت برای شادی و موفقیتتان بهتر خواهد بود؟
ورزش کنید
ورزش به بهتر شدن فشار خون کمک می کند، احتمال بیماری قلبی یا سکته را کاهش می دهد و سبب افزایش اعتماد به نفس می شود همینطور ورزش مغز را به شیوه هایی تغییر می دهد که از حافظه و مهارت های تفکر مراقبت می کند.
ورزش اثر عمیقی بر توانایی های شناختی دارد و می تواند ظرفیت و قدرت مغز را برای منطقی بودن بالا ببرد. ورزش ایروبیک (ورزش هوازی) در توانایی های شناختی اثر خیلی زیادی دارد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته