شرایط نگهداری و تکثیر کالانکوئه



آشنایی با گل کالانکوئه

 

 گل کالانکوئه

کالانکوئه یکی از انواع گل های بهاری است که دارای گل های رنگارنگ و زیبایی می باشد و به همین علت بسیار محبوب و پرطرفدار بوده و بسیاری از افراد به عنوان یک گل زینتی آپارتمانی در قسمت های مختلف منزل خود از آن استفاده می کنند.

نام علمی: KALANCHOE BLOSSFELDIANA

خانواده: CRASSULACEAE - سدوم ها

بومی منطقه: ماداگاسکار

نام های دیگر: کالانکوئه، کالانکوآ، کالانچو، کالانشه*آ، گل کانولا، کالانشه نو، Kalanchoe،Palm Beach Belle

 

شرایط مناسب رشد برای گل کالانکوئه:

نور محیط: متوسط

آبیاری و رطوبت: مرطوب

دمای ایده آل محیط: 30 درجه سلسیوس

خاک و تغذیه: مخلوطی از خاک باغچه، ماسه، کود حیوانی و قطعات کوچک آجر

 

کالانکوئه (کالانچو یا کالانکوا)، گیاهی گلدار و بسیار مقاوم است که به راحتی در منزل نگهداری می شود. گل های کالانکوئه قرمز کم رنگ و لوله ای شکل بوده و به صورت خوشه ظاهر می شوند. گل های این گیاه در رنگ های: کرم، لیمویی، قرمز، زرشکی، گلبهی و سفید نیز موجود می باشد.

 

گونه های متفاوت کالانکوئه مانند:

K. tomentosa ( کالانکوئه کرک دار): برگ های آن به طور متراکم با کرک های سفید کوتاهی پوشانده شده و کناره های آن نیز دارای لکه های قموه ای رنگ است. گل های این گیاه از نظر زیبایی در مقایسه با برگ ها در درجه دوم اهمیت قرار دارد.

 

تصاویر کالانکوئه کرک دار

 

کالانکوئه دایگرمونتیانا اشک تمساح (K. daigremontiana(syn. Bryophyllum daigremontiana : این گونه زنده زا است و قدیمیا بهش اشک تمساح میگن،و از طریق گیاهچه های کوچک که روی لبه برگ های آن تشکیل می شود افزایش می یابد.

 

این گیاه بر خلاف اغلب گونه های کالانکوئه نسبت به سرما مقاوم نسیت. گیاه اشک یک گیاه زنده زا است و به صورت غیر جنسی در حاشیه برگ های خود جوانه تولید می کند که به مرور زمان و خود به خود روی زمین می افتد و ریشه دار می شود و از آن یک گیاه جدید به وجود می آید. گیاه اشک به دلیل زنده‌زا بودن در بین گیاهان آپارتمانی زینتی از محبوبیت خاصی برخوردار است.

 

اشک تمساح از گونه های گل کالانکوئه است

 

K. pinnata و K. daigarai از دیگر گونه های کالانکوئه هستند که زنده زا می باشند. گیاهان زند زا گیاهانی هستند که از طریق غیرجنسی به خودی خود افزایش می یابند. روی هر یک از دندانه های برگ گیاه، عضو کوچکی از گیاه که در حقیقت یک رویان برگساری کوچک است، تشکیل می شود و در اطراف برگ ها این اعضاء به گیاهان شکل خاصی می دهند. رویان ها پس از پراکنده می شوندو در آنجا شروع به رشد و نمو می کنند.

 

K. pinnata و K. daigarai گونه هایی دیگر از کالانکوئه

 

K. کالانکوئه کریسمس blossfeldiana: این همان گونه ی معروف کالانکوئه هستش که هوای خنک وارد بازار می شود! بومی ماداگاسکار است. ارتفاع و گسترش آن حدود 30 سانتی متر. برگ ها سبز روشن و گوشتی به شکل تخم مرغی پهن که لبه آنها به سمت بالا برگشته است. کاسه گل، ارغوانی مایل به سبز و جام گل ارغوانی است.

 

گل های آن در رنگ های قرمز، نارنجی، صورتی، زرد و سفید وجود دارد. در شرایط روز کوتاه به گل می رود و به طور معمول فصل پیدایش گل از اوایل پاییز تا شروع هوای گرم است. متاسفانه  این گونه وقتی وارد منزل بدون نور و بدون تهویه بشه گل هاش زود می ریزند و گل نمی دهد اصلا، باید توجه کرد این گل برای کنار پنجره باز، تراس، بالکن و پشت پنجره و فلاور باکس مناسب است.

 

گل کالانکوئه کریسمس

 

کالانکوئه کاتالیدون یک ساکولنت (kalanchoe thyrsiflora): این گیاه جزو گیاهان گوشتی جذاب است که زیر مجموعه ساولنت ها هم قرار می گیرد.

 

ساکولنت از خانواده ی گل کالانکوئه

 

شرایط نگهداری گل کالانکوئه :

دمای مناسب گل کالانکوئه:

به گرمای متوسط احتیاج دارد. حداقل دما در زمستان 10 درجه سانتیگراد باشد. دمای مناسب برای رشد کالانکوئه ۲۰-۱۸ است. در دماهای کمتر از 16 گلدهی به تأخیر می افتد و در دماهای بالاتر از 22 سرعت رشد در بعضی رقم ها کاهش و در برخی افزایش می یابد. در دمای 27 در همه رقم ها گلدهی به تأخیر می افتد.

 

نور مناسب برای کالانکوئه :

این گیاه به نور زیاد ولی غیر مسقیم نیاز داره و بهترین محل براش پشت پنجره جنوبی هست که روزانه 8 الی 10 ساعت نور براش تامین بشه، البته توجه داشته باشید قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید موجب سوختگی در برگها خواهد شد پس پشت پنجره ای که شیشه مات دارد یا پرده قرار دهید. در فصل استراحت حتما گیاه باید در محلی نسبتا تاریک قرار گیرد تا در گلدهی مجدد دچار مشکل نشوید.

 

شرایط نگهداری گل کالانکوا

 

میزان آبیاری گل کالانکوا :

کالانچو به آب فراوان احتیاج دارد. باید در فاصله بین دو آبیاری سطح خاک خشک باشد. 

 

حتما بین دو آبیاری باید خاک تا عمق 2 الی 3 سانتی متر خشک شود ولی اگر گیاه را در خارج از خانه کاشته اید سعی کنید در فصل گرم سال روزانه عصر ها آبیاری کنید. ولی همیشه قبل از آبیاری خاک گلدان را بررسی کنید.

 

توجه داشته باشید که هر ماه حداقل یکبار زهکشی گلدان را بررسی کنید که آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه چون جمع شدن آب در ته گلدان موجب پوسیدگی ریشه و بیماری های قارچی خواهد شد. آبیاری زیاد و یا نداشتن زهکشی مناسب موجب ریزش کالانکوا خواهد شد.

 

توجه داشته باشید که اگر گلدان در نور زیاد و حرارت بالا قرار بگیرد و مرتب ابیاری نشود برگ های ان متمایل به قرمز می شوند.

 

در زمان غنچه دادن آبیاری باید کم باشد همچنین در این دوره استفاده از محلول تقویتی به صورت دو هفته یکبار توصیه می شود.

 

خاک مناسب گل کالانکوئه

انتخاب خاک مناسب کالانکوئه یک عامل مهم در نگهداری گل کالانکوئه می باشد. خاک هایی با زهکشی مناسب مثل خاک کاکتوس یا مخلوط خاک باغچه و ماسه می تواند برای گیاه مناسب باشد. خاک مناسب کالانکوئه PH بین 6.5 تا 8.5 دارد.

 

کوددهی گل کالانکوئه :

جهت رشد بهتر گیاه می توانید از تقویت کننده های مایع مخصوص گیاهان و گل ها استفاده کنید.

 

روش تکثیر کالانکوئه :

برای تکثیر گل کالانکوئه این گیاه می توان از قلمه برگ و ساقه استفاده کرد. غالباً جوانه حاصل از قلمه برگ، گیاه قوی تر و درشت تری حاصل می کند. این گیاه حتی در شرایط رطوبت پایین نیز ریشه های هوایی کوچکی تولید می کند که می تواند در تکثیر مورد استفاده قرار گیرد.

 

نکته مهم برای قلمه زدن کالانکوئه :

در مناطق معتدل گلدان یا قلمه های ریشه دار را در محل آفتاب گیر یا سایه آفتاب نگهداری می کنند تا زمان گلدهی طولانی شود. برگهای مقابل و دندانه دار و بوته کرکی و مخملی دارد و حالت زیبایی به گیاه می دهد

 

خاک مخصوص قلمه زدن گل کالانکوئه:

یک قسمت پیت + یک قسمت خاکبرگ یا کمپوست + دو قسمت ماسه نرم. میزان ماسه به این دلیل بیشتر است که به پوسیدگی حساس است.

 

برای قلمه های انتهایی ساقه را به طول 5/7 سامنتیمتر از اواسط تا اواخر بهار با یک چاقوی تیز تهیه کنید، سپس به مدت 2 یا 3 روز در کناری قرا دهید تا در محل بریدگی ها، کال تشکیل شود. قلمه ها را دور از تابش مستقیم خورشید در یک اتاق معمولی با دمای 20-18 درجه سانتیگراد نگه دارید.

 

سپس قلمه ها را به آرامی در گلدان هایی با قطر دهانه 9 سانتی کمتر، حاوی کمپوست مخصوص گیاهان گوشتی و کاکتوس قرار دهید و در دمای 21-20 درجه سانتیگراد، با نور مناسب و کافی ولی دور از تابش مستقیم خورشید نگه دارید.

 

خاک را نسبتا مرطوب کنید و مواظب باشید که خیلی خیس نباشد. زمانی که ریشه دهی انجام شده و گیاه جدید شروع به رشد می کند، به آب بیشتری نیاز دارد، اما مراقب باشید که آبیاری بیش از اندازه نکنید.

 

تکثیر کالانکوا به روش کاشت بذر :

برای تکثیر به این روش باید قبل از انجام هر کاری خاک بستر گیاه را به اندازه کافی مرطوب نمایید و سپس اقدام به انجام کاشت بذر نمایید. حدود 9 الی 10 ماه وقت نیاز دارید تا بذر شما به یک گیاه بالغ و گل دار تبدیل گردد و این تنها در صورتی امکان پذیر می باشد که تمامی شرایط لازم رشد را برای آن فراهم نمایید.

 

روش های تکثیر کالانکوئه

 

تعویض گلدان گل کالانکوئه:

فصل پیرایش گل ها، از اواسط زمستان تا اواسط بهار است. در این زمان گل را به سلیقه خود هرس کنید و خاک گلدان را عوض کنید و در صورت نیاز از گلدان بزرگتری استفاده کنید. این گونه هر سال یا هر دو سال نیاز به تعویض خاک دارد.

 

اگر تا به حال برای تعویض خاک اقدام کرده باشید حتما متوجه شده اید که بعد از یک سال ریشه های گیاه تمام گلدان را پر کرده است و ریشه ها از قسمت زیرین گلدان بیرون زدند زمان تعویض گلدان فرا رسیده است و خاک گلدان مرغوبیت خود را از دست داده است. در صورتی که زودتر از موعد اقدام به تعویض گلدان کنید منجر به توقف رشد گیاه خواهد شد.

 

یکی از دلایل مقاومت گیاه کالانکوآ یا کالانکوئه در برابر گرما و خشکی، آبدار و گوشتی بودن برگ های آن است که منبع ذخیره بسیار خوب آب هست. این گیاه رشد بسیار خوبی داره و شما می توانید گلدان های کوچک آن را تهیه کنید و بکارید و بعد از یکسال گلدانی با چند برابر حجم اولیه داشته باشید.

 

آفات گل کالانکوئه :

این گیاه جزو گیاهان مقاوم در برابر آفات و بیماری‌ها می‌باشد و به جز شته‌های قرمز که از ساقه‌های گلدار این گیاه استفاده می‌کنند غالباً آفت دیگری تمایلی به استفاده از این گیاه ندارد.

 

بیماری های گل کالانکوآ

پوسیدگی برخی از ساقه ها

اگر در گلدان شما از خزه برای تزئین استفاده شده حتماً آنها را بردارید. پوسیدگی ساقه گیاه به علت آبیاری زیاد و مرطوب ماندن زیاد گیاه است. پس اولین کار برداشتن خزه در صورت وجود است. در گام دوم آبیاری را کاهش دهید و میان دو آبیاری باید خاک گلدان خشک شود و زهکشی را هم بررسی کنید که گرفته نشده باشد و در آخر حتماً آب زیر گلدان را خالی کنید.

 

دلیل گل ندادن گیاه کالانکوا

دوستان عزیز ناتوانی در گلدهی، گلهای بدشکل و یا کاهش تعداد گل در گیاه میتونه در اثر دماهای خیلی بالا یا پایین ایجاد می شود.

 

زرد شدن و ریزش برگ‌های قدیمی

اگر کالانکوئه ی شما مبتلا به ریزش برگ های پایینی و کوچک بودن برگ های جوانتر شد. زهکشی را بررسی کنید تا منافذ آن بسته نشده باشد. ضمنا آب زیر گلدانی را حتماً خالی کنید و هر دو هفته یکبار از کود کامل استفاده کنید و شرایط نوری گیاه خود را بررسی کنید.

 

احتمال دیگری هم می تواند باشد این که گیاه شما دچار کمبود ازت است (کمبود مواد مغذی خاک گلدان). با کودهایی که دارای ازت بیشتری هستند گیاه را تقویت کنید.

 

غیر عادی شدن رنگ برگ ها

نور زیاد سبب ایجاد رنگ غیر عادی در برگ ها می شود و مقدار آنتوسیانین در برگ ها افزایش پیدا کرده و برگ ها با رنگ قرمز نامطلوبی ظاهر می شوند. اگر تعداد روزهای کوتاه ناکافی باشد، گل ها غیر عادی خواهد بود و براکته های پوسته ای کوچک، در گل بزرگ شده و مشابه برگ می شوند. این پدیده به نام فیلودی (برگسانی) معروف است.

 

قرمز و بعد زرد شدن برگ گل

اگر رنگ برگ های گیاه، حتی برگ های جدید آن رو به زردی و قرمزی می‌روند به احتمال زیاد آبیاری گیاه بیش از اندازه بوده است. این درست است که از شرایط نگهداری این گیاه یکی مکان مرطوب است، اما آبیاری بیش از اندازه نیز موجب مرگ گیاه خواهد شد.

 

بهترین روش یافتن زمان درست آبیاری با لمس کردن خاک گلدان انجام می شود. اگر خاک گلدان به نسبت خشک بود، آنگاه کالانکوئه ی خود را آبیاری کنید. آبیاری گیاه باید به آرامی انجام گیرد تا ساقه ی پایینی آن خیس نشود.

 

پس از آبیاری بگذارید تا آب از زیر گلدان خارج شده و سپس زیر گلدانی را نیز از آب خالی کنید. اگر رطوبت گیاه بسیار زیاد باشد ریشه ها زود فاسد شده و این موجب سستی و در پایان خشکی برگ ها و گل های گیاه خواهد شد.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------