معرفی رشته مدیریت مالی و آینده شغلی آن



رشته مدیریت امور مالی

معرفی رشته مدیریت مالی یکی از رشته ها با بازار کار خوب

 

آشنایی با رشته مدیریت مالی

در این مقاله از بیتوته، با رشته مدیریت مالی آشنا می شوید. رشته مدیریت مالی یکی از زیر مجموعه های رشته انسانی در در دوران دبیرستان است. رشته مدیریت مالی یکی از گرایش های محبوب در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است که به تربیت متخصصانی می پردازد که قادر به برنامه ریزی، تجزیه و تحلیل، مدیریت و کنترل منابع مالی در سازمان های مختلف باشند.

معرفی رشته مدیریت مالی :

از روزی که اقتصاد در زندگی انسان ها به وجود آمده، مدیریت منابع مالی نیز شکل گرفت. چراکه همیشه چگونگی افزایش سرمایه ها و تخصیص صحیح آن ها مورد توجه انسان ها بوده است.  اما مدیریت مالی به عنوان یک رشته دانشگاهی، جدید است و از سال 1900 میلادی به عنوان یک رشته آکادمیک شناخته شد و با وقوع بحران مالی 1929 میلادی در دنیا به ویژه غرب نقش پررنگی در مسائل مالی یافت. در دهه 1950 به تدریج فناوری های نوین به این رشته راه پیدا کرد و مدیریت مالی به صورت یک علم منسجم و به روز درآمد.

 

در ایران نیز رشته مدیریت مالی رشته ای نوظهور است و قدمت آن به بیش از دو دهه نمی رسد. در ابتدا مدیریت مالی بخش و زیرمجموعه مدیریت بازرگانی بود اما در سال 1381 به دلیل اهمیت جریان های مالی در سازمان ها و مدیریت آن ها گرایشی مستقل شد و تحت عنوان رشته مدیریت مالی در دانشگاه های ایران ایجاد شد.

 

رشته مدیریت مالی پیشینه ای بسیار دور دارد. منابع مالی بشر در طول زندگی او محدود بوده و همواره بشر تلاش کرده تا با مدیریت منابع مالی خود زندگی خود را بگذراند و سرمایه ی خود را افزایش دهد. با روی کار آمدن رشته های آکادمیک و ظهور دانشگاه ها، این رشته در دانشگاه ها مورد تدریس واقع شد و در حدود دو دهه است که رشته مدیریت مالی در دانشگاه های ایران نیز تدریس می شود.

 

از آن جایی که تمامی سازمان ها و شرکت ها تمایل دارند سرمایه ی مالی خود را افزایش دهند، به مدیران و کارشناسانی توانمند نیاز خواهند داشت. مدیریت منابع مالی یک مجموعه، نیاز به داشتن اطلاعات کامل و آگاهی از نظریه ها و راه کارها دارد. بنابراین فردی که مدیریت مالی یک مجموعه را برعهده دارد باید از عهده ی انجام اقدامات و وظایف زیر برآید:

 

• برآورد مالی و پیش بینی سود و هزینه

• برنامه ریزی برای آینده ی مالی مجموعه

• تامین وجوه نقد و سرمایه گذاری در سهام، اوراق و …

• تصمیم گیری در معاملات سود آور

• نظارت بر فعالیت های حسابداری

• نظارت بر تهیه و تنظیم بودجه

• کنترل هزینه های جاری شرکت

 

هدف از رشته مدیریت مالی :

هدف از رشته مدیریت مالی، تربیت متخصصانی است که بتوانند با استفاده از دانش و مهارت های خود، به سازمان ها در دستیابی به اهداف مالی شان کمک کنند. این متخصصان باید در زمینه های مختلف مالی، از جمله حسابداری، اقتصاد، آمار و ریاضیات، دانش و مهارت کافی داشته باشند.

 

 

رشته مدیریت مالی مناسب چه کسانی است ؟

در یک تعریف کلان، می توان مدیر مالی را یکی از ارکان اصلی هر سازمان یا شرکت (اعم از دولتی، خصوصی یا سهامی عام) در نظر گرفت که همپای مدیر اجرایی، مدیر نیروی انسانی و سایر مدیران، شرکت را در حرکت به سمت اهداف خود راهبری می کند. مدیر مالی ضمن نظارت بر درآمدها و هزینه های شرکت، منابع مالی سازمان اعم از وجوه نقد، دارایی های سرمایه ای، اوراق بهادار و... را در جهت اهداف سازمان به صورت کارا و اثربخش هدایت می کند.

 

این حوزه، همان گونه که از نام آن نیز پیداست، ترکیبی از مدیریت و مالی است. حتی گاهی این گونه نیز گفته می شود که در مدیریت مالی، اصول عمومی مدیریت در منابع مالی اعمال می شود.

 

مدیر مالی یک شرکت ضمن مشخص کردن دارایی های ثابت، سرمایه ای و جاری، تصمیماتی را در حوزه تأمین وجوه، اخذ وام یا سرمایه گذاری اتخاذ می کند که این تصمیمات در رشد، رقابت و حتی بقای سازمان نقشی کلیدی را ایفا می کند. لذا اغلب سازمان های متوسط یا بزرگ در انتخاب فرد مناسب برای این ایفای این نقش، حساسیت بسیار زیادی به خرج داده و به دنبال افراد مستعد و باسابقه می گردند.

 

این رشته برای افرادی مناسب است که ضمن علاقه به کار با اعداد و ارقام، به مفاهیم مالی، اقتصادی و سرمایه گذاری نیز علاقه داشته باشند. پیشنهاد می شود نگاهی به یک صورت مالی بیندازید. هر شرکت به صورت دوره ای صورت های مالی خود را تهیه و بررسی می کند. هریک از عناوین و مفاهیم این صورت های مالی از دغدغه های مدیر مالی سازمان بوده و تلاش در بهبود آن از وظایف مستقیم ایشان است.

 

رشته امور مالی چیست

همه چیز درباره رشته مدیریت مالی

 

شرایط ورود به رشته مدیریت مالی :

علاقه و تسلط به چه دروسی برای ورود به رشته مدیریت مالی لازم است؟ در این رشته لازم است که به دروسی مثل ریاضی، آمار و احتمالات و اقتصاد تسلط کافی داشته باشید. اهمیت این دروس در آینده تحصیلی و شغلی شما به یک اندازه است. اما مطالعه کنکوری شرایط و قوانین خاص خود را دارد. به عنوان مثال، برای قبولی در رشته مدیریت مالی از طریق کنکور علوم انسانی، ضریب تأثیر ریاضی و آمار نسبت به اقتصاد کمی بیشتر است.  به ضرایب دروس در کنکور حتما توجه کنید چون رتبه شما با این ضرایب رابطه مستقیم دارد.

 

مدیریت مالی را به عنوان یکی از شغل های رشته انسانی می­شناسند، اما ورود به رشته مدیریت مالی از تمام شاخه های نظری (علوم انسانی، ریاضی و تجربی) امکان پذیر است. البته اکثر ورودی های این رشته را فارغ التحصیلان علوم انسانی تشکیل می دهند. در ادامه ضرایب دروس تخصصی کنکور علوم انسانی را ارائه می­کنیم تا در برنامه ریزی درسی از آن ها استفاده کنید.

 

• ریاضی و آمار ضریب 4

• اقتصاد ضریب 3

• تاریخ و جغرافیا 3

• جامعه شناسی و ادبیات اختصاصی 2

• عربی، فلسفه منطق و روانشناسی 1

 

گرایش های مختلف رشته مدیریت مالی :

«رشـته مدیریـت مالـی» در حال حاضر فاقد گرایش می باشد ولی «رشته مالی» که از سال ۱۳۹۲ ایجاد شده است شامل گرایش های :

 

• مهندسی مالی و مدیریت ریسک،

• بانکداری

• بیمه

• مستغلات

• حقوق مالی

• تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز می باشد.

 

واحد های مدیریت مالی :

تا اینجا متوجه شدیم که مدیریت مالی یعنی هر آنچه که مربوط به دخل و خرج یک سازمان است. پس علم مدیریت مالی یعنی علم مدیریت درآمدها و هزینه ها، به این ترتیب دروس و واحد های مدیریت مالی نیز حول و حوش این موضوعات می باشد.

 

از واحد های مدیریت مالی می توان به اصول حسابداری، ریاضیات، آمار، اقتصاد، حسابداری صنعتی، روانشناسی کار، مبانی سازمان و مدیریت، مدیریت منابع انسانی، پول و ارز و بانکداری، اصول مدریت مالی، مدیریت مالی در ایران، نهادهای پولی و مالی بین المللی، بازار پول و سرمایه، مالیه عمومی، سیستم های اطلاعاتی مالی و از این موارد اشاره کرد.

 

واحدهای درسی «رشته مالی» و گرایش های مختلف آن در مقطع کارشناسی ارشد :

جمع تعداد واحدهای درسی این رشته 32 واحد بوده و 6 واحد از آن مربوط به پایان نامه می باشد. تمامی درسهای این گرایش دو واحدی است.

 

دروس پایه (16 واحد مشترک برای تمام گرایش ها)

• تئوریهای سازمان و مدیریت با رویکرد اسلامی، 

• تجزیه و تحلیل صورتهای مالی ، 

• بازارها و نهادهای مالی، 

• مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته، 

• مهندسی مالی و مدیریت ریسک، 

• مدیریت مالی پیشرفته، 

• اقتصادسنجی مالی،

• مدل سازی مالی

 

دروس اختیاری (4 واحد یعنی 2 درس از بین دروس زیر)

• مدیریت مالی بین المللی ،

• سرمایه گذاریهای جایگزین،

• مدلسازی مالی پیشرفته،

• علوم و ریاضیات اکچواری،

• سرمایه گذاری در مستغلات،

• مالی رفتاری،

• حقوق قراردادها،

• حقوق مالیه عمومی،

• اقتصاد انرژی،

• مدیریت مالی استراتزیک،

• تأمین مالی پروژه ها،

• روش ها و مدل های ارزشیابی سرمایه گذاری ها،

• تجزیه و تحلیل و مدیریت فعال پرتفوی سهام

 

دروس تخصصی گرایش مهندسی مالی و مدیریت ریسک - 6 واحد

1- ابزارهای مالی اسلامی ، 2- مهندسی مالی پیشرفته ، 3-فرایندهای تصادفی در مالی

 

دروس تخصصی گرایش بانکداری - 6 واحد

1- مدیریت بانک و بانکداری اسلامی ، 2-مدیریت ریسک در بانک ها ، 3-بانکداری بین المللی

 

دروس تخصصی گرایش بیمه - 6 واحد

1- بیمه اسلامی ، 2-قراردادهای بیمه پیشرفته ، 3-بیمه های اتکایی

 

دروس تخصصی گرایش مستغلات - 6 واحد

1- روشهای اسلامی تأمین مالی مسکن ، 2-ارزشیابی مستغلات ، 3-صندوق های سرمایه گذاری مستغلات

 

دروس تخصصی گرایش حقوق مالی - 6 واحد

1- مبانی حقوق مالی ، 2-حقوق و مقررات بازارهای سرمایه اسلامی و بین الملل ، 3-حقوق و مقررات بانکداری اسلامی و بین الملل

 

دروس تخصصی گرایش تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز  - 6 واحد

1- تأمین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز ، 2-مدیریت ریسک انرژی ، 3-حقوق نفت و گاز

 

دروس رشته مدیریت مالی در دانشگاه :

ممکن است برخی از داوطلبان متقاضی انتخاب رشته دانشگاه آزاد و سراسری، به رشته مدیریت مالی علاقه داشته باشند، اما درس های موجود در طول تحصیل دانشگاه را دوست نداشته و همین امر در آینده سبب ترک تحصیل و یا انصراف از تحصیل آن ها شود.

 

همان طور که می دانید مدت مجاز تحصیل مقطع لیسانس حدود چهار سال و برابر با هشت نیمسال تحصیلی می باشد. البته این مهلت بر اساس تبصره و قوانینی که از طریق وزارت علوم به دانشگاه ها اعلام شده، تغییر می کند و دانشجو تا زمانی که تمامی تعداد واحدهای کارشناسی خود را پاس نماید می تواند در چارچوب قوانین موجود دانشگاه، به ادامه تحصیل بپردازد. بنابراین دانشجویان رشته مدیریت مالی نیز باید با اطلاع از دروس عمومی و اختصاصی خود به تحصیل در هشت نیمسال تحصیلی و یا بیشتر بپردازند.

 

آیا می دانید مدیریت مالی زیرشاخه کدام رشته است؟ رشته مدیریت مالی یکی از زیر مجموعه های رشته انسانی در در دوران دبیرستان است.

 

جای دادن این رشته در بین دروس انسانی کار اشتباهی است زیرا تمامی دروس این رشته کاملا با ریاضی مرتبط است و دانش آموزان رشته علوم انسانی معمولا در ریاضی ضعیف هستند.

 

ریاضی، آمار احتمال اقتصاد خرد و اقتصاد کلان از دروس عمومی رشته تحصیلی یاد شده هستند که در دوران دبیرستان و در دانشگاه نیز ارائه می شود.

 

دروس اصلی و تخصصی: مدیریت مالی، پول و ارز بانکداری، بازاریابی و مدیریت بازار، مدیریت استراتژیک، اقتصاد سنجی مالی، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت مالی، آمار و کاربرد آن در مدیریت مالی، توسعه اقتصادي و برنامه ریزي، حقوق بازرگانی، حسابداري صنعتی، اصول مدیریت مالی، مبانی مدیریت سرمایه گذاري، مدیریت مالی در ایران، نهاد هاي پولی و مالی، نهادهای پولی و مالی بین الملل، مبانی مهندسی مالی، بازار پول و سرمایه، مبانی ریسک و مدیریت بیمه، برنامه ریزی مالیاتی، قراردادهای بیمه، متون مالی، مبانی بانکداری و مدیریت بانک.

 

معمولا دانشجویانی که در مقاطع بالاتر یعنی ارشد و دکترا ادامه تحصیل می دهند اکثرا در رشته حسابداری و مدیریت ادامه تحصیل می دهند. البته این رشته شاخه های مختلفی دارد.

 

رشته ی مدیریت مالی

رشته مدیریت مالی زیرشاخه رشته انسانی در دبیرستان است

 

مزایا و معایب مدیریت رشته مالی :

در مورد مزایا و معایب معرفی رشته مدیریت مالی می توان به این نکته اشاره کرد.

 

رشته مدیریت یکی از رشته های کاربردی و پرطرفدار در دنیای امروز است. این رشته به شما کمک می کند تا بتوانید به صورت حرفه ای منابع و هدف های یک سازمان، شرکت یا حتی خود را مدیریت کنید.

 

رشته مدیریت مالی با توجه به پذیرش کم آن در دانشگاه ها از بازار کار نسبتا خوبی برخوردار است. معمولا مشاغلی که با حوزه های مالی سروکار دارند پولساز هستند. رشته مدیریت مالی نیز در همین گروه قرار می گیرد.

 

رشته مدیریت دارای شاخه ها و گرایش های مختلفی است که شما می توانید بر اساس علاقه و توانایی های خود یکی از آنها را انتخاب کنید. برخی از این شاخه ها عبارتند از: مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی، مدیریت دولتی، مدیریت بانکی، مدیریت بیمه، مدیریت فرهنگی و هنری و غیره.

 

رشته مدیریت بازار کار گسترده و پردرآمدی دارد. شما می توانید در هر صنعت، بخش یا سطحی از سازمان درها و شرکت های دولتی یا خصوصی به عنوان مدیر، کارشناس، مشاور، آموزگار و غیره فعالیت کنید.

 

وجود مدیریت مالی صحیح در یک سازمان می تواند سبب بهبود عملکرد و افزایش سود شرکت شود.

 

علاوه بر این سرمایه گذاران و سهامداران و اعضای هیئت مدیره سازمان می توانند با بهینه سازی مدیریت مالی در مصرف ماهانه شرکت صرفه جویی کنند.

 

پیشرفت و توسعه سازمان به وسیله ی یک مدیریت مالی مناسب اتفاق می افتد. بهینه کردن هزینه ها و تعیین استاندارد هایی برای مصرف بودجه از دیگر مزایای مدیریت مالی است.

 

اما مدیریت مالی علاوه بر این مزایا دارای برخی معایب است که البته این معایب تعداد کمتری نسبت به مزایا دارند.

 

رشته مدیریت مالی چالش ها و فشارهای زیادی را نیز به همراه دارد. شما باید همواره با اعداد و ارقام کار کنید و دقت و تمرکز بالایی داشته باشید. همچنین شما باید با تغییرات نامنظم و نامعلوم بازار، قوانین و سلایق مشتریان سازگار شوید.

 

علاوه بر این، شما باید مسئولیت تصمیماتی را بپذیرید که تاثیر عظیمی بر سود یا زیان سازمان خواهند داشت. رشته مدیریت نیز همچون سایر رشته های مدیریتی، رقابت بالایی دارد.

 

شما باید با دیگر افراد و سازمان ها که در همان حوزه فعالیت دارند، رقابت کنید و برای جلب توجه و اعتماد مشتریان، سرمایه گذاران و کارفرمایان تلاش کنید. برای این منظور، شما باید مهارت ها و دانش های خود را به روز نگه دارید و از فرصت های آموزشی و توسعه شخصی استفاده کنید.

 

بازار کار رشته مدیریت مالی :

بازار کار رشته مدیریت مالی بسیار گسترده و متنوع است. فارغ التحصیلان مدیریت مالی می توانند در بخش های مختلف از جمله بانک ها، موسسات مالی و اعتباری، شرکت های بیمه، شرکت های تولیدی و خدماتی، سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی و حتی شرکت های بین المللی فعالیت کنند. آنها می توانند در زمینه هایی نظیر حسابداری، حسابرسی، کنترل و بودجه بندی هزینه ها، تهیه و تحلیل صورت های مالی، مدیریت دارایی ها و منابع مالی، برنامه ریزی و نظارت بر سرمایه گذاری ها و سایر امور مربوط به حوزه مالی مشغول به فعالیت شوند. با توجه به اهمیت مدیریت صحیح امور مالی، آینده شغلی روشنی در انتظار فارغ التحصیلان این رشته است.

 

آینده شغلی رشته مدیریت مالی :

قطعا تمامی شرکت های بزرگ خصوصی، دولتی ، بانک ها و شرکت های بیمه نیازمند شخصی جهت رسیدگی به امور مالی و افزایش سود شرکت هستند.

 

مدیریت بخش مالی شرکت های کوچک بر عهده مدیر عامل یا حسابدار شرکت است ولی در شرکت های بزرگ به یک مدیر مالی به طور صد درصد نیاز است. بخش مالی شرکت همان قلب شرکت را تشکیل می دهد.

 

همان گونه که قبلا اشاره شد بازار کار مدیریت مالی بسیار خوب است و همه شرکت ها به یک نفر که به امور مالی شرکت رسیدگی کند نیاز دارند. این رشته یکی از پرسودترین و پردرآمدترین رشته های دانشگاهی است.

 

البته در صورتی که تعداد فارغ التحصیلان این رشته بیش از نیاز بازار باشد قطعا به دست آوردن شغل کمی مشکل خواهد بود ولی در کل یکی از بهترین رشته های دانشگاهی با بازار کار خوب است.

 

سخن پایانی :

در نهایت، انتخاب رشته تحصیلی یک تصمیم مهم و شخصی است. قبل از انتخاب رشته، حتماً با افراد متخصص مشورت کنید و تحقیقات لازم را انجام دهید.

 

گردآوری : بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------