کسانی که بو نمی فهمند



از دست دادن بویایی مادرزادی

علت نداشتن حس بویایی از کودکی

 

آشنایی با از دست دادن بویایی:

از دست دادن بویایی در این مقاله از بیتوته، شما با عوامل و علت های این مشکل آشنا خواهید شد. بویایی یکی از حس های حیاتی بشر است که در صورت از بین رفتن آن، تجربه زندگی را تحت تأثیر قرار می دهد. این مقاله به بررسی علل، تشخیص و راهکارهای موجود برای کمک به افرادی که با این مشکل روبرو هستند می پردازد.

آنوسمی چیست؟

آنوسمی از دست دادن حس بویایی است. این وضعیت بر توانایی شما در تشخیص بوها تأثیر می گذارد. آنوسمی مادرزادی از دست دادن حس بویایی است که از بدو تولد وجود دارد. این یک بیماری نادر است که از هر 10000 نفر 1 نفر را مبتلا می کند. علت آنوسمی مادرزادی به طور کامل شناخته نشده است، اما تصور می شود که به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشد.

 

آنوسمی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد ؟

آنوسمی موقت می تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. اما از دست دادن طولانی مدت حس بویایی در میان بزرگسالان بالای 50 سال شایع تر است. در موارد نادر، افراد آنوسمی مادرزادی دارند. به عبارت دیگر، آنها با این بیماری متولد شدند. آنوسمی مادرزادی تقریباً یک نفر از هر 10000 نفر را مبتلا می کند.

 

از دست دادن حس بویایی (آنوسمی) چقدر شایع است ؟

آنوسمی یک عارضه جانبی رایج بسیاری از بیماری ها از جمله سرماخوردگی، عفونت سینوسی و آلرژی است. بیشتر اوقات، علائم موقتی هستند و در مدت زمان کوتاهی برطرف می شوند. آنوسمی نیز یکی از علائم رایج کووید-19 است.

 

تفاوت بین آئوزیا و آنوسمی چیست ؟

در حالی که آنوسمی به از دست دادن کامل بویایی اشاره دارد، آئوزیا به از دست دادن کامل چشایی اشاره دارد. این دو حالت گاهی اوقات با هم رخ می دهند زیرا حس بویایی و حس چشایی ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.

 

آیا اختلالات بویایی دیگری وجود دارد؟

آره. علاوه بر آنوسمی، افراد ممکن است به فانتوسمی (بوییدن چیزهایی که وجود ندارند)، پاروسمی (حس بویایی مخدوش) و هیپوسمی (کاهش حس بویایی) نیز مبتلا شوند.

 

برخی از علل احتمالی آنوسمی مادرزادی عبارتند از :

اختلالات ژنتیکی: تعدادی از اختلالات ژنتیکی وجود دارد که می تواند باعث آنوسمی مادرزادی شود، مانند سندرم کالمن، سندرم CHARGE و سندرم پرادر ویلی.

 

رشد غیرطبیعی سیستم بویایی: سیستم بویایی بخشی از بدن است که به ما امکان بو کردن را می دهد. اگر سیستم بویایی در طول رشد جنین به درستی رشد نکند، می تواند منجر به آنوسمی مادرزادی شود.

 

آسیب به سر یا بینی: آسیب به سر یا بینی می تواند به اعصاب بویایی آسیب برساند و منجر به آنوسمی مادرزادی شود.

 

حس بویایی ندارم

نداشتن حس بویایی مادرزادی

 

درمان کربویی مادرزادی یا همان آنوسمی مادرزادی :

هیچ درمانی برای آنوسمی مادرزادی وجود ندارد. با این حال، درمان هایی وجود دارد که می تواند به بهبود حس بویایی کمک کند. این درمان ها عبارتند از:

 

تمرین بویایی : تمرین بویایی نوعی درمانی است که به آموزش مجدد مغز برای بویایی کمک می کند. این شامل قرار گرفتن مکرر فرد در معرض بوهای مختلف در یک دوره زمانی است.

 

اسپری بینی استروئیدی : استروئیدها می توانند به کاهش التهاب در بینی کمک کنند، که می تواند حس بویایی را بهبود بخشد.

 

عمل جراحی : جراحی ممکن است برای افراد مبتلا به آنوسمی مادرزادی که دارای انسداد در بینی یا سایر ناهنجاری های ساختاری هستند، گزینه ای باشد.

 

اثربخشی این درمان ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد ممکن است بهبود قابل توجهی را در حس بویایی خود تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است بهبود جزئی را مشاهده کنند.

 

کسانی که حس بویایی ندارند

چرا حس بویایی ندارم

 

علائم آنوسمی چیست ؟

افراد مبتلا به آنوسمی ممکن است به تدریج یا ناگهانی حس بویایی خود را از دست بدهند. ممکن است متوجه شوید که بوهای آشنا قبل از از دست دادن کامل بویایی، بوی متفاوتی دارند.

 

چه چیزی باعث از دست دادن بویایی می شود ؟

بسیاری از شرایط رایج وجود دارد که می تواند باعث ایجاد آنوسمی شود. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

پولیپ بینی

سرماخوردگی معمولی

آنفولانزا (آنفولانزا)

گرفتگی بینی

انحراف سپتوم

عفونت سینوسی (سینوزیت)

تب یونجه یا سایر آلرژی ها

 

Anosmia همچنین به موارد زیر مرتبط است:

دیابت

سیگار کشیدن

چاقی

فشار خون بالا (فشار خون بالا)

سندرم کالمن

بیماری آلزایمر

برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها و آنتی هیستامین ها

مولتیپل اسکلروزیس (MS)

بیماری پارکینسون

سندرم شوگرن

آسیب مغزی تروماتیک

تومورهای مغزی

تشخیص و آزمایشات

 

آنوسمی چگونه تشخیص داده می شود ؟

آنوسمی معمولا توسط متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) تشخیص داده می شود. آنها از شما در مورد علائم شما می پرسند، بینی شما را معاینه می کنند و آزمایشاتی را برای تعیین میزان از دست دادن بویایی شما انجام می دهند. در برخی موارد، سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) ممکن است برای کمک به ارائه دهنده شما برای دیدن آنچه در داخل بدن شما می گذرد ضروری باشد.

 

کسانی که حس بویایی ندارند

درمان از دست دادن بویایی

 

آنوسمی چگونه درمان می شود ؟

در بیشتر موارد، درمان بیماری زمینه ای می تواند به بازیابی حس بویایی شما کمک کند. به عنوان مثال، اگر سینوزیت دارید، آنتی بیوتیک ها می توانند عفونت را از بین ببرند. اگر برخی داروها بر حس بویایی شما تأثیر می گذارند، تغییر دارو ممکن است به کاهش علائم آنوسمی و بهبود حس بویایی شما کمک کند. اگر پولیپ بینی یا نوع دیگری از انسداد دارید، ممکن است جراحی لازم باشد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می تواند به تعیین هر گونه شرایط زمینه ای کمک کند و درمان مناسب را توصیه کند.

 

آیا از بین رفتن حس بویایی قابل درمان است ؟

بستگی به نوع آنوسمی شما دارد. در حال حاضر هیچ درمان شناخته شده ای برای آنوسمی مادرزادی وجود ندارد. با این حال، در بیشتر موارد، آنوسمی به خودی خود از بین می رود. به طور کلی، پس از درمان مشکل اساسی، حس بویایی شما بازیابی می شود.

 

آیا می توان از آنوسمی پیشگیری کرد ؟

از آنجایی که آنوسمی نشانه بسیاری از شرایط مرتبط با سلامتی است، همیشه نمی توان از آن پیشگیری کرد. با این حال، کارهای خاصی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر انجام دهید:

 

– از مواد شیمیایی سمی و محیط دوری کنید.

– سیگار نکش.

– هنگام انجام ورزش های تماسی از لباس های محافظ استفاده کنید، زیرا آنوسمی می تواند در اثر آسیب های مغزی ایجاد شود.

 

آیا آنوسمی به دنبال عفونت COVID-19 دائمی است ؟

از دست دادن حس بویایی یکی از عوارض جانبی رایج کووید-19 است. با این حال، تحقیقات فعلی نشان داده است که ویروس کرونا ممکن است باعث اختلال در بویایی شود، اما باعث آنوسمی دائمی نمی شود.

 

اگر آنوسمی داشته باشم چه انتظاری می توانم داشته باشم ؟

اگر به آنوسمی تشخیص داده شده است، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به مدیریت علائم شما کمک کند تا زمانی که حس بویایی شما بازسازی شود.

 

آنوسمی چقدر می تواند ادامه داشته باشد ؟

بستگی به علت زمینه ای آنوسمی شما دارد. بیشتر اوقات، پس از اتمام درمان، حس بویایی شما برمی گردد.

 

آنوسمی بعد از کووید چقدر است ؟

افرادی که آنوسمی را به عنوان یک عارضه جانبی COVID-19 دارند معمولاً در عرض دو تا سه هفته حس بویایی خود را بازیابی می کنند. این یک تخمین است. زمان بهبودی می تواند متفاوت باشد.

 

چه زمانی باید به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنم ؟

آنوسمی مربوط به سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونت معمولا در عرض چند روز از بین می رود. اگر آنوسمی طولانی مدت دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید.

 

آیا می توانید بدون بو بچشید ؟

بو و طعم ارتباط نزدیکی با هم دارند. زبان شما می تواند طعم های شیرین، ترش، شور و تلخ را تشخیص دهد. اما بدون حس بویایی خود، نمی توانید طعم های لطیف را تشخیص دهید.

 

سخن پایانی :

اگر نگران این هستید که شما یا فرزندتان ممکن است آنوسمی مادرزادی داشته باشید، مهم است که برای ارزیابی به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند حس بویایی شما را ارزیابی کند و سایر علل احتمالی آنوسمی را رد کند. اگر تشخیص داده شد که آنوسمی مادرزادی دارید، پزشک می تواند گزینه های درمانی را با شما در میان بگذارد.

 

گردآوری: بخش سلامت بیتوته

 



بیشتر بخوانید تا سالم بمانید

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------